Institutul de Istorie „George Barițiu”
Academia Română - Filiala Cluj-Napoca
istorie@academia-cj.ro
România, Cluj-Napoca, 400084
Str. M. Kogălniceanu nr. 12-14
Latest Posts
Search
Institutul de Istorie „George Barițiu” / Noutați  / La Mulți Ani România, La Mulți Ani Români!

La Mulți Ani România, La Mulți Ani Români!

„Un cântec istoric ne-aduce aminte/Că frații în veci vor fi frați” ! Așa începe, după cum bine știm,celebrul cântec Treceți batalioane române Carpații. Astăzi, din păcate, vedem mai peste tot, în jurul nostru, că frații NU prea mai sunt alături de frați! Dezbinarea a pus tot mai mult stăpânire pe locuitorii României, ceea ce ne vulnerabilizează ca stat și comunitate în fața provocărilor multiple cu care ne confruntăm. Unirea cea Mare din anul 1918 a fost rezultatul luptei mai multor generații și EA s-a realizat, și cu ajutorul providenței divine, într-o manieră care se poate rezuma prin trei cuvinte: DEMOCRAȚIE, DEMNITATE, DIPLOMAȚIE.

DEMOCRAȚIE:  La Marea Adunare Națională plebiscitară de la Alba Iulia au fost prezenți circa 1200 de delegați aleși din toate colțurile Transilvaniei, care au adus cu credenționalele lor și sute de mii de semnături ale românilor, aidoma unui referendum din zilele noastre.

DEMNITATE: În dimineața zilei de 1 Decembrie 1918, în cele două biserici din Alba Iulia (Ortodoxă și Greco-catolică), miile de români, care asistau la liturghie, au cântat la sfârșitul slujbei Deșteaptă-te Române, iar la ultimele versuri (Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină/Decât să fim sclavi iară în vechiul nost pământ!) au ridicat cu toții, în ambele biserici, brațul spre cer cu pumnul încleștat, arâtând DEMNITATEA ȘI DETERMINAREA cu care românii au înțeles să își ia soarta în mâinile proprii.

DIPLOMAȚIE: Confirmarea internațională a Unirii, prin tratatele de pace de la Paris din 1919-1920 a însemnat o diplomație românească activă și  responsabilă, dar și existența unor bărbați de stat devotați interesului național (Casa Regală a României, Ion.I.C. Brătianu, Alexandru Vaida Voevod, Nicolae Titulescu ș.a.).

Oare, astăzi, după mai bine de 100 de ani, România mai poate fi caracterizată în acești 3D ? Înainte de toate, să ne întrebăm noi înșine cât suntem de democrați azi în familie, la serviciu, în comunitate, atâta vreme cât nu mai poți să îți expui o idee, o opțiune că imediat sunt voci care nu pot accepta diversitatea. Apoi, unde este demnitatea noastră când ne denigrăm țara în interior, dar și în afară ? Se pare că, suntem destul de mulți corigenți la acest capitol al democrației, demnității și diplomației. LECȚIA MARII UNIRI ESTE ACEEA CĂ TREBUIE SĂ REVENIM LA CEI 3D, să fim cu toții uniți, responsabili, demni și patrioți, fiindcă NU suntem nici mai buni, dar nici mai răi decât alte națiuni.

LA MULȚI ANI ROMÂNIA, LA MULȚI ANI ROMÂNI !