PREZENTARE
Departamentul de Cercetări Socio-Umane (DCSU) funcționează în cadrul Institutului de Istorie “George Bariţiu” al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, și este – ca origine, orientare generală şi stil de lucru – succesorul legitim al unor importante unităţi de cercetare, în care şi-au desfăşurat activitatea remarcabile personalităţi ale ştiinţei şi culturii româneşti. Filiația instituțională a DCSU este astfel marcată de :
a). Institutul de Psihologie Experimentală, Comparată şi Aplicată, înfiinţat în anul 1922 de Florian Ştefănescu-Goangă (1881-1958), elev al lui Wilhelm Wundt la Leipzig (între anii 1908-1911) şi autor al unor prestigioase lucrări privitoare la emoţii şi sentimente, la acţiunea culorilor asupra afectivităţii. Teza lui de doctorat “Experimentelle Untersuchungen zur Gefühlsbetonung der Farben” s-a bucurat de mult succes, fiind publicată nu numai în Germania (1911 şi 1964) ci şi în Franţa (1932), fosta U.R.S.S. (1940) şi S.U.A. (1972).
b). Colectivul de Filosofie al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, înființat în anul 1949, în care şi-au desfăşurat activitatea doi dintre cei mai reprezentativi gânditori români: Lucian Blaga (1895-1961) şi D. D. Roşca (1895-1980). Primul și-a încheiat studiile sale universitare la Viena cu un foarte apreciat doctorat în filosofie, după care a avut o strălucită carieră universitară și culturală în țară și în străinătate, încununată în 1936 prin alegerea sa ca membru al Academiei Române. Lucian Blaga este autorul unui sistem filosofic original de talie europeană, structurat pe ideea de mister și de revelare, articulat în cinci părţi esențiale: cunoaşterea, cultura, axiologia, cosmologia şi antropologia. D.D. Roșca, membru, de asemenea, al Academiei Române, filosof format la universitățile din Viena și din Paris, unde și-a susținut o celebră teză de doctorat de stat asupra legăturii, necunoscute la acea vreme, dintre Taine și Hegel, a fost un excelent traducător, în limbile română și franceză, a operei celui din urmă și, mai ales, autorul unui absolut remarcabil eseu, “Existenţă tragică”, o meditație lucidă, scrisă în stil limpede, cartezian, despre sensului enigmatic al vieții.
c). Colectivul de Psihologie al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, înființat în anul 1964, reprezentat prin profesorul Alexandru Roşca (1907-1996), autor al unor apreciate lucrări dedicate psihologiei experimentale şi cercetător în domeniul creativității.
d). Sectorul de Psihologie din cadrul Institutului de Ştiinţe Pedagogice, înființat în anul 1964, reprezentat prin strălucitul profesorul Nicolae Mărgineanu (1905-1980), cu studii de înaltă specializare în Germania, Franţa, Anglia şi S.U.A., profesor invitat la mai multe universități germane și americane, autor al unor lucrări esențiale de psihologia persoanei, psihometrie sau în domenii înrudite: logică și filosofie.
e). Colectivul de Sociologie din cadrul Centrului de ştiinţe sociale din Cluj-Napoca, înființat în anul 1969, unde şi–a desfăşurat activitatea profesorul G. Em. Marica (1904-1982), cu rezultate notabile şi lucrări de referinţă în domeniul sociologiei culturii şi al psihologiei sociale.
f). Colectivul de Știinţe Juridice din cadrul Centrului de ştiinţe sociale din Cluj-Napoca, reprezentat prin profesorul Aurelian Ionaşcu (1903-1990), cu studii doctorale la Paris şi autor al unor valoroase lucrări de drept civil, drept român şi legislaţie industrială.
De-a lungul anilor, aceste unităţi de cercetare au suferit schimbări de structură şi de titulatură. În anul 1975, succesoarele lor au fost reunite sub numele de Centrul de Știinţe Sociale al Universităţii “Babeş-Bolyai”, iar, din aprilie 1990 şi până în ianuarie 2002, au format Institutul de Cercetări Socio-Umane, ca unitate subordonată Academiei Română. Prin Hotărârea de Guvern nr. 3 din 24 ianuarie 2002 privind reorganizarea și schimbarea denumirilor de unități de cercetare aflate în subordinea Academiei Române, Institutul de Cercetări Socio-Umane a fuzionat cu Institutul de Istorie din Cluj-Napoca sub noua denumire de Institutul de Istorie “George Barițiu” al Academiei Române.
DCSU este condus de un director adjunct și cuprinde următoarele sectoare de cercetare: Filozofie, Psihologie și Științe ale Educației, format din 9 cercetători, respectiv, Sociologie, Științe Juridice și Economice, cu 7 cercetători. Din totalul de 17 angajați, 14 au obținut titlul de doctor în specialitate, 6 sunt cercetători principali gradul I și II, poziții echivalente celor de profesor şi conferenţiar universitar, și 2 sunt tineri sub vârsta de 35 ani.
Activitatea în cadrul DCSU se desfăşoară pe bază de programe şi proiecte de cercetare aprobate de Prezidiul Academiei Române. Ocazional se desfășoară contractate de cercetare și cu alți beneficiari.
Anul 2020, de pildă, continuă proiecte mai vechi și lansează altele, noi, care, împreună, alcătuiesc lista actualelor programe și proiecte acreditate.
Descarca lista actualelor programe și proiecte acreditate: