METODOLOGIE
Din perspectiva lui Akira Iriye, istoria transnațională prezintă o abordare care se concentrează pe „conexiuni și circulații” care transcend granițele naționale (Iriye 2013), în timp ce Heinz-Gerhard Haupt și Jurgen Kocka (2009) subliniază distincția dintre istoria comparată și transnațională. Potrivit lui Costa Pinto și Kallis (2014), dinamica „implicațiilor transnaționale a generat un câmp fascinant de bogat al circulației ideilor și practicilor care au modelat experiența atât a „fascismului” cât și a „dictaturii” interbelice mult mai mult decât se presupunea anterior” (Costa Pinto și Kallis 2014: 4).
Bazându-se pe această abordare teoretică și pe colecțiile de arhivă deschise recent, proiectul își propune să analizeze rețelele și fluxurile dintre Germania nazistă și grupul Volksdeutche din România pe patru paliere: (1) mobilitatea tinerilor etnici germani și rolul acestuia în asimilarea ideologiei naziste; (2) funcționarea rețelelor transnaționale de relații personale și rolul acestora în structurarea conducerii mișcării naziste locale; (3) circulația modelelor și practicilor instituționale naziste între Germania și Europa de Est, cu accent pe cazul germanilor români, în special asupra modului în care elita nazistă locală a înțeles și a adaptat aceste modele și practici la contextul local; (4) evoluția post-1945 a rețelelor menționate mai sus și a modului în care acestea au influențat crearea și activitatea asociațiilor de emigranți etnici germani, așa-numitele Landsmannschaften, în Germania de Vest, precum și politicile Securității de manipulare a vinovăției politice a foștilor lideri GEG care au rămas în România.
Pe parcursul diferitelor etape ale proiectului, metodologia acestuia este ajustată la întrebările cheie ale cercetării și la tipul de surse. Când abordăm aceste surse, în special cele create de serviciile secrete, trebuie să ținem cont de intenționalitatea din spatele creării diferitelor documente și de logica interioară a acelor arhive. De pildă, Securitatea a arhivat și reorganizat dosare moștenite de la serviciile secrete române interbelice (Siguranța și S.S.I.) pentru a dovedi vinovăția politică a țintelor sale. În consecință, această logică a structurat noile fișiere create prin îmbinarea diferitelor tipuri de documente.
Proiectul propune următoarele întrebări cheie ale cercetării: Ce rol a avut mobilitatea tinerilor care au studiat în Germania anilor 1920-1930 în procesul de radicalizare politică și în transferul de ideologie și practici politice naziste? Cum s-au structurat și ce rol au avut rețelele de relații personale transnaționale care au legat lideri naziști locali cu elita din Germania Nazistă? Cel rol au avut aceste rețele în transferul unor practici politice precum Führerprinzip dinspre Reich spre România? Cum au fost transferate practicile discursive care vizau uniformizarea diferențelor de clasă socială, religie și mai ales a diferențelor culturale și lingvistice între grupurile de germani din România în vederea formării unei „comunități rasiale naziste a germanilor din Sud Est” (Volksgemeinschaft)? Supraviețuiesc aceste rețele personale după 1945? Ce rol au ele în formarea și structurarea politcicilor organizațiilor germanilor rămași sau emigrați din România (așa-zisele Landsmannschaften)? Cum folosește Securitatea a aceste rețele și trecutul nazist în vederea trimiterii unor informatori sau agenți de influență în RFG începând cu anii 1960? Au fost liderii fostului GEG un bazin de racolare pentru Securitate?