OBIECTIVE
1.Să furnizeze o „biografie colectivă” a leadership-ului mișcării naziste din rândul germanilor din România. Această parte a proiectului se va concentra pe mobilitatea tinerilor care vor forma elita nazistă locală pe direcția România-Germania și a relațiilor personale transnaționale din spatele structurilor oficiale de putere ale Grupului Etnic German din România (în continuare GEG). În vederea reconstituirii acestor „biografii colective” vom schița traiectoriile intersectate ale liderilor marcanți ai GEG pornind de la analiza mediului social de proveniență, a educației și a structurării rețelelor lor de socializare din România și Germania, precum și a raporturilor informale de putere conturate de aceste rețele.
2.Să identifice și să analizeze transferurile de modele instituționale și de practici politice dinspre Reich spre mișcarea nazistă a germanilor din România, cu un focus pe politicile de aliniere (Gleichshaltung) a vieții politice, economice, sociale și culturale a germanilor din România la ideologia nazistă.
3. Să investigheze transferurile de motive și practici discursive folosite în amplul proiect de creare a unei „comunități rasiale” naziste a germanilor din România (Volksgemeinschaft) prin nivelarea diferențelor de clasă, religie sau a celor identitar-regionale. Astfel, etnicii germani din România nu mai erau încurajați să se considere șvabi sau sași, ci germani din Sud-Est. În această privință, proiectul va acorda o atenție deosebită nu doar manierei în care elita nazistă locală a înțeles și a adaptat aceste practici și motive discursive venite din exterior, ci și contribuției liderilor politici și culturali ai comunității la fluxul de motive propagandistice care circulau în mediul de limbă germană din Europa Central Estică.
4. Să ofere o analiză a evoluției rețelelor personale transnaționale din spatele elitei mișcării naziste locale după Al Doilea Război Mondial atât în RFG, cât și România, precum și a felului în care trecutul nazist este manipulat de către instituțiile regimului comunist din România în vederea atingerii propriilor obiective. În această privință, cercetarea se va concentra mai ales asupra felului în care Securitatea a manipulat trecutul nazist al unor indivizi și rețele în vederea culegerii de informații și a exercitării unei influențe în cadrul elitei germanilor emigrați din România în RFG.